Zil Pasyon Spa Resort, Seychelles

seychelles-rope-bridge.jpg

Commissioned by London based architects, Treehouse Life Ltd. were chosen as world-class designers and installers for a unique spa entrance Rope Bridge in a challenging location amongst huge granite boulders. Our suspended Rope Bridge leads spa guests between the rocks towards the Seychelles view and the Spa Resort treatment rooms.

Project Overview

We achieved a “Robinson Crusoe”, natural and rugged, “desert island” Rope Bridge view and deck design brief, with structural integrity and all the expected emotions of adventure, make-believe, fun and fantasy for the private guests at a Tatler “Best Spas in the World” Resort Spa. We also installed romantic stairs and Rope Bridge entrance to the Six Senses Spa at Zil Pasyon, voted by Jetsetter as the “Best for Romance” in their 2017 Best of the Best Awards.

  • We designed solutions for the architect and structural engineer.

  • We supplied all materials, delivered by pallet and container, plus a key-skills craftsman team.

  • Built to completion in 3 days on-site.

The project won the Ahead Awards - Best Landscaping and Outside Space for:

“a ‘seamless’, ‘superb’ and ‘sustainable’ project created by Six Senses Architecture & Design team and Studio RHE with Treehouse Life Ltd. designing and installing a Spa entrance Rope Bridge.”

Materials & Technique

The planks of the Rope Bridge are made from beautiful reclaimed timbers from Chatham Docks and suppled by Ashwells Timber, prepared to “wow” with their colourful patina and rugged appearance.

The rope work is made from ‘soft-to-the-hands’ polyhemp that will not rot and is UV resistant. In both 24mm and 12mm rope diameters, hand-weaved in a way to increase structural-friction strength.

We built a flowing staircase in Balau timber to complete a seamless Spa entrance from Rope Bridge to treatment rooms.

Set amongst huge granite boulders we created a steel reinforced concrete plinth at each end to establish a level location and suspended the Rope Bridge on steel cables set into structural bolts within the granite. Later, the concrete was dressed with timber decks and stairs at each end.


What the client says…